Ahol a középkorban találtam magam

Képzeld.

Szentesen azt mondták, hogy ha igazán különleges helyet akarok látni, akkor mindenképp el kell mennem egy nagyon kis településre, Gádorosra. Van ott ugyanis egy intézmény, az A’la Bárd étterem, amit a régióban 50 km-es körzetből is látogatnak a vendégek. Hát, ez elég izgalmasan hangzott!

Útnak indultam a Békés megyei vidék kis eldugott falujába, és ahogy megérkeztem, rögtön feltűnt, hogy az A’la Bárd étterem nem egy hétköznapi hely. Egy középkori stílusú étterem, ahol a hangulat tényleg olyan, mintha egy másik korszakba léptem volna. Vaskos faasztalok, lobogó gyertyafény, pajzsok a falon, és az étlap tele pajzán pecsenyévelkirályi lakomával és bőségserleggel.

Az üzletvezető bent volt (jó jel, ebből mindig látszik, ha egy hely komolyan veszi magát, de erről majd egyszer bővebben értekezek), a felszolgáló pedig udvariasan felajánlott egy kávét amíg vártam rá. Aztán az étteremvezető leült hozzám, és kicsit még meg is lepődött, mikor mondtam neki, hogy Szentesen ajánlották, hogy mindenképpen látogassam meg őket. Elmeséltem neki a Queen Code és az angol nyelvű hírlevél koncepcióját. Őszintén nevettünk, hogy ezen a környéken az egy főre eső külföldi vendégek száma egyelőre ritka – még.

Közben a háttérben egy fogás érkezett az egyik asztalhoz: Csámcsogda disznajának nyaktöve vasalva, tudtam meg. Az itt étkezők tényleg úgy érezhetik magukat, mint egy lovagi lakomán (nyugi, nem kell kézzel enni azért).

Egy közös pont aztán hamar ki is derült: már van egy telekommunikációs céggel futó együttműködésük, amelyben időszakosan ajándék desszertet adnak az előfizetőknek. Ez jó jel – nyitottak az újszerű kezdeményezésekre.

A beszélgetés végén abban maradtunk, hogy emailben folytatjuk a részleteket. De itt még nem ért véget az ügy: az üzletvezető nemcsak érdeklődő volt, hanem aktívan segített is! Rögtön ajánlott három vendéglátós barátját Orosházán, és még ugyanazon a napon az egyikük csatlakozott is a Queen Code-hoz. De ez majd egy másik story.

A legjobb helyek nem feltétlenül a legnagyobb városokban vagy a legforgalmasabb utcákon vannak. Egy kis, eldugott településen is lehet olyan vendéglátóhely, amelyet messziről is érdemes felkeresni, mert az egyediségével kiemelkedik. A történet azt mutatja, hogy a minőség és az élmény vonzza a vendégeket, és a szájhagyomány ereje még mindig nagyon erős.

Még több true story

Heti hírlevelemre itt iratkozz fel: zoltanhevesi.hu